Året 2018

Det har jo ikke skjedd noe dette året, tenkte jeg. Det har skjedd masse for deg dette året, sa andre. Jeg skrev denne bloggteksten, og sort på hvitt: Det har skjedd litt av hvert.

2018 har vært litt av hvert. 

JANUAR
Jeg avsluttet behandlingen ved Personlighetspoliklinikken på Ullevål, etter nesten fire år med tilknytning til huset og over tre år i intensiv terapi. Kom ordentlig i gang med terapien hos ny psykolog (herregud så heldig jeg har vært). Midt i januar flyttet jeg fra Nydalen til Røa. Dette var januar måneds, og kanskje årets, desiderte nedtur. Sa opp leiekontrakten etter få dager (og slet og sutret meg gjennom verdens tre lengste måneder). Begynte såvidt å jobbe litt igjen etter å ha vært sykmeldt siden sommeren. Så flere teaterforestillinger, dro på min første båltur i DNT-regi, leste bøker, gikk lange turer. Hele januar og hele jeg var preget av at jeg sultet meg og gikk mye ned i vekt – det var selvskading og en måte å holde enorme mengder vondt på avstand på.Fil 10.01.2018, 21 43 25

FEBRUAR
Jobbet litt i starten av måneden før jeg igjen ble 100% sykmeldt. Fant meg nytt sted å bo og signerte ny leiekontrakt. Hørte mye på podcaster og lydbøker, så filmer på Cinemateket og Cinema Neuf. Kroppen var kjempesliten, folk bekymret og jeg måtte velge. Jeg ville mye og jeg ville livet og orket nesten ingenting. Bestemte meg for å avslutte det jeg drev med og begynte å spise igjen. (Og så enkelt var det ikke, mat og spising har vært tema gjennom mye av året og det har vært så slitsomt). Det skjedde viktige ting i terapien. Ble medlem i Ekspertrådet (brukerrådet) i Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP). Var gjest på God Morgen Norge på TV2 sammen med Anne Kristine Bergem, hvor vi snakket om selvskading. Fylte år og feiret bursdagen min hjemme med en gjeng fine folk. Trodde ikke jeg kom til å klare å jobbe som sykepleier mer og forsøkte å finne ut av hva annet jeg skulle drive med. Jeg var sint og lei meg og sint og mer sint enn jeg noen gang før hadde vært (kjent på).

IMG_8059
       takk til Sindre Nordengen for bilde.

MARS
Dette er en av månedene jeg ikke husker så mye fra. Jeg var sint og lei meg mye av tiden. Jeg ble intervjuet av Sindre Nordengen til en lang artikkel i VG. Kroppen var sliten og gjorde vondt og jeg ble tvunget til å holde meg mye i ro. 1. mars var
Self-Injury Awareness Day og jeg skrev et langt innlegg om selvskading. Tilbrakte en helg i Bø med venner. bo.jpg

APRIL
Også april har hovedsakelig gått i glemmeboka. Det var siste måned på Røa, jeg pakket meg gjennom måneden – og flyttet, endelig, 30. april. Kroppen kranglet ennå og jeg tok det rolig. Var på helgesamling med BAR-nettverket for første gang. Leste bøker. Traff venner. Gråt masse.
IMG_8074

MAI
Fant meg raskt til rette på Sandaker. Var en helg i Gøteborg med BARsnakk-gjengen og klarte å kose meg masse. Hadde behov for å være sammen med folk, gikk forsiktige turer i skogen med venninne og hund, grilla i parken, ble invitert med til Hvaler en helg og innviet badesesongen kl. 0628 en grå søndag morgen. Etter det kjentes alle vann varmt og jeg badet masse gjennom måneden (og resten av sommeren). Finn Skårderud, Bente Sommerfeldt og jeg holdt nok et Skrift i hud-seminar, denne gang på Nasjonalbiblioteket. Dro til Dublin og hadde en superfin tur (eget innlegg om det finner du her).IMG_5950

JUNI
Var mye sammen med folk og mye ute i marka. Slet fremdeles med smerter i kroppen, men kunne heldigvis være mer aktiv igjen. Tilbrakte en helg med to venninner og vi koste oss masse, blant annet med afternoon tea på Theatercafeen. Deltok på avslutningen til NAPP-leder Øyvind Urnes som gikk av med pensjon. Kom tilbake på jobb på Diakonhjemmet i slutten av måneden. Var sporadisk Tinder-aktiv og traff en person noen ganger uten at det ble til noe mer.IMG_8072

JULI
Jobbet fullt de første to ukene, før jeg gikk ut i ferie. Dro en dagstur til Hvaler og til Makø på Nordre Sandøy (hvor vi tilbrakte flere sommere da jeg var liten. Veldig rart å være tilbake) sammen med tante. Gikk seksdagers tur fra hytte til hytte i Rondane med en gjeng fra DNT (eget innlegg om det her) og det var så fint. Dro en uke til Hellas alene i slutten av måneden og det var så fint (skrev to innlegg som handler om den turen, disse finner du her og her). Hadde opplæringsvakter på Gatehospitalet hvor jeg skulle begynne å jobbe helger og ekstravakter. Juli får terningkast 6-ish.IMG_8076

AUGUST
Var stort sett ganske fornøyd. Testet ut det nye teltet mitt og sov alene ute i skogen for første gang og flere ganger og jeg likte det enda bedre enn hva jeg hadde sett for meg. Var med på samling med Eksperrådet i NAPP. Var i Halden og besøkte familien. Kom tilbake på jobb på Diakonhjemmet noen dager før jeg gikk ut i permisjon på grunn av studier. Begynte på en master i sykepleievitenskap ved Universitet i Oslo og det føltes så bra. Hadde noen vakter på Gatehospitalet. Inviterte venner på middag. Snakket om historien min med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og mentaliseringsbasert terapi for LIS-leger på Vinderen (skriver om noe av det i dette innlegget). Jo, august var også fin.
IMG_8078.JPG

SEPTEMBER
Var student, leste masse og koste meg med det. Tok vakter på Diakonhjemmet og på Gatehositalet og ble litt bedre kjent med sted og folk. Kjente på at jeg måtte ha noe mer forutsigbarhet enn det ekstravakter kunne gi og søkte nattstillinger for å kunne kombinere med studier. Fikk klemt inn noen markaturer. Bidro med litt faglig innhold på fagdag for frivillige på BAR-chatten.IMG_8077

OKTOBER
Denne måneden bar preg av dårligere form. Jeg startet i 70% nattvikariat på Gatehospitalet, var på skolen det jeg skulle, leste pensum med mindre entusiasme, leverte eksamener. Var med på en podcast-episode som Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) spilte inn. Det var Verdensdagen for psykisk helse og jeg tilbrakte hele dagen på seminarer på Rikshospitalet, hvor temaet var personlighet og personlighetsforstyrrelser. Deltok i en samtale om selvmedfølelse og egenomsorg på Litteraturhuset.  Var i Arendal sammen med Bente Sommerfeldt og holdt to dagers undervisning for ansatte i barnevern.  Bidro litt i undervisningen for studenter på videreutdanning i psykisk helsearbeid på Oslo Met. Finn, Bente og jeg holdt seminar på Retretten, om selvskading. Dro på hyttetur i Trysil sammen med kolleger fra Diakonhjemmet.
IMG_8079.JPG

NOVEMBER
Denne måneden var tung og vond og bestod stort sett av jobb og skole. Hadde en muntlig eksamen jeg gruet meg for (og alt gikk bra). Var et par turer ute og spiste god mat og drakk øl med venner. Tegnet medlemskap på Fitness Xpress fordi jeg var lei av ryggvondt og stiv kropp og bestemte meg for å gjøre alvor av tanken om å komme i gang med styrketrening (og det gikk, jeg er i gang). Tøff tematikk og mye følelser som ble vekket i terapien, slik det har vært det meste av høsten. Var på helgeworkshop som BAR-representant hos Mental Helse Ungdom. NAPP arrangerte Personlighetsdagene 2018, med flere gratisarrangementer og fagkonferanse. Dessverre fikk ikke jeg med meg så mye av det, for akkurat den uka var uka det kræsjet litt ekstra for meg. Jeg søkte og fikk hjelp både her og der og på et tidspunkt ble det likevel så uutholdelig at jeg tok en haug med piller for å få pause fra alt. Dagen etter utskrivelse fra Ullevål holdt jeg et ti minutters innlegg på Personlighetskonferansen med utgangspunkt i en tekst jeg hadde skrevet ferdig samme natt, og det føltes så bra å ha avsluttet en ellers dritkjip uke på den måten. IMG_8080

DESEMBER
Desember har vært litt av hvert (den også). Leverte semesterets siste eksamen i midten av måneden. Noen av oss fra mastergjengen var ute og feiret semesteravslutning. Har datet litt og det er fint (to be continued).  Etter å ha tenkt meg godt om bestemte jeg meg for å si opp nattvikariatet på Gatehospitalet (nattevakter er krevende for de fleste. Noen tåler det bedre enn andre, jeg tåler det i grunnen ikke i det hele tatt) og jeg har min siste arbeidsøkt der natt til 2.januar. Tilbrakte julaften ettermiddag og kveld hos en venninne, før jeg dro på jobb. Hadde en liten romjulsamling hjemme med noen venner. Var en tur hos familien i Halden helga før nyttår. Tilbrakte nyttårsnatta på jobb på Gatehospitalet.

IMG_8084
tbt min første jul og verdens beste farfar 

 

2019 blir antakelig også litt av hvert, og jeg er klar. Ikke med utropstegn og uforbeholden optimisme, men jeg er klar. Det håper jeg at dere også er. Godt nytt år, folkens!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s