Ekspertkompetanse

For et par uker siden skrev jeg dette innlegget om emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Tilbakemeldingene i etterkant har vært skikkelig gode å få. Flere har sagt at de lærte noe, noen mye, av å lese det jeg skrev, og jeg blir så glad for å høre det. Eksponeringsbehovet mitt er jo heller lite, så det er ikke derfor jeg deler, gjør meg så sårbar som det man vel gjør når man deler slikt. Derimot har jeg behov for å bruke nesten 31 år med mye dritt og vondt til noe konstruktivt, og personlighetsforstyrrelser er blant de psykiske lidelsene som er minst kjent og som det finnes relativt lite kunnskap om, sånn jeg har forstått det. Og det er en lidelse med mye stigma knyttet til seg. Jeg har selv kjent det på kropp og sjel, og det gjør noe med en, det også. Som om det ikke var nok fra før, liksom.

Jeg har nevnt tidligere at jeg avsluttet behandling ved Personlighetspoliklinikken nå i januar, etter drøyt tre år. I dag var jeg tilbake der en tur, i bygg 22, verdens beste brakkebygg. Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP) holder også til der, og NAPP har det de kaller et ekspertråd, som består av folk med erfaring med å motta behandling for personlighetsforstyrrelser. Det ble etablert i 2015, tror jeg, og er ikke bare et alibi eller fint på papiret; medlemmene i dette rådet har faktisk en stemme og er med på konferanser og undervisninger og blir spurt og hørt og kompetansen deres verdsatt, og det er så utrolig kult. Det er overlege Øyvind Urnes som er leder for NAPP, og jeg nevnte for ham i høst at jeg veldig gjerne bidrar inn i denne tjenesten på noe vis, om det er mulighet. Så vi møttes i dag for å snakke om ekspertrådet og mine erfaringer med diagnosen og behandling og MBT og så videre. Det var, for meg i alle fall, heh, en veldig ålreit prat, og ja, jeg fikk være med i rådet, og jeg  har visst fått mitt første oppdrag også. Yay. Heia kunnskap og holdningsendringer og avstigmatisering.

Var dessuten så hyggelig å være tilbake en tur at jeg ble sittende en liten stund på kjøkkenet der og drikke kaffe og scrolle – og der er det jo stadig folk innom, så fikk vekslet noen ord med eks-terapeuter og en lengre skravlestund med ei av jentene jeg gikk i gruppe med. Det stedet og folka der, altså.

IMG_4850

Til dere som er interessert i å lære mer om personlighetsforstyrrelser og behandling – IKKE les artikler av typen «Personlighetsforstyrrelsene du må se opp for» i Dagbladet og sånn. Bare ikke. Sjekk ut for eksempel nettsidene til NAPP i stedet for.

Da kommer vi alle så mye bedre ut av det.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s