Hørt og sett om dagen: Podcast og dokumentar

Podcast hører jeg mest på når jeg er ute og går, på T-banen, sånne steder. En av fordelene med å ha fått lengre vei til jobb, dette. Hjemme går det mest i bøker og dokumentarer når jeg skal ha noe input (og klarer å velge noe annet enn Grey’s Anatomy og Broen og sånn, da…). Synes selv jeg har fått med meg mye bra i det siste, og tenkte å dele litt – kanskje noen kommer over noe de tenker kunne være ålreit å få med seg.

Podcast:

LittPod. Litteraturhuset i Bergen sin egen podcast. Dette er podcasten jeg har hørt absolutt mest på. Masse, masse spennende å velge mellom, for den litteraturinteresserte – og for andre. Jeg har blant annet hørt disse episodene (bredt utvalg, som dere ser):

 • Prosalong: Menneskehetens groveste fallitt. Forfatter Martín Caparrós og Teresa Grøtan om sult.
 • Djupdykk i klassikarane: Frøken Detektiv. Interessant, om enn noe utflytende, samtale mellom Einar Økland og intervjuer Ingvild Bræin. Sikkert først og fremst interessant for oss som har et nostalgisk forhold og sterkt barndomsbånd til Nancy Drew.
 • The Renaissance of Psychoanalysis: Psykoanalysens gjenfødelse? Den første i en rekke av fem episoder, om de siste årenes fornyede interesse for psykoanalyse. En rekke utenlandske professorer og forskere på feltet medvirker. Veldig spennende, tidvis litt tungt tilgjengelig, spesielt når man bare har det sånn på øret, og på engelsk. Ser frem til å høre resten av episodene, men må ta litt av gangen.
 • Røff guide til samtidslitteraturen I og II: Oppdateringer frå lykkelandet (to episoder): Foredrag av journalist og litteraturkritiker Marta Norheim. Hun er alltid kul å høre på.
 • Å skrive som kvinnelig forfatter. Med Siri Hustvedt og Karolina Ramqvist. Litteraturviter og forsker Kari Jegerstedt leder samtalen. Jeg er stor Hustvedt-fan og leser og hører på alt jeg kommer over av henne. For en inspirerende dame!
 • Knausgård writes like a woman. Foredrag med Siri Hustvedt om «kjønn, skrift og litteratur».
 • Donald Trumps USA. Forfatter Michael D’Antonio og journalist Siri Lill Mannes samtaler.
 • Sult og romantikk. Ingeborg Senneset, Eline Lund Fjæren og Kathleen Rani Hagen om å skrive om anoreksi. Hilde Sandvik leder samtalen. Jeg lar meg smått provosere av Sandvik og hennes retorikk, og har et blandet syn på Senneset sin bok. Viktig tematikk, mange aspekter berøres i denne samtalen, veldig interessant.
 • Alle tings verdi – om Susan Sontag. Kaja Schjerven Mollerin om Susan Sontag. Spennende innblikk i en fascinerende person.
 • Norma – Møte med Sofi Oksanen. Oksanen intervjues av Ellen Mortensen. Jeg har lest alt av Oksanen – unntatt Norma. Nå vet jeg litt om den også.

Litteraturhusets podcast.Stiftelsen Litteraturhuset. Masse å velge mellom her også. Jeg har blant annet hørt:

 • Toril Moi om The Handmaid’s Tail. Om Margaret Atwoods klassiker.
 • Krig og fred og sånn for dummies. Foredrag ved direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, fra i høst. Fikk noen nye innsikter, fint med litt realitetsorientering på dette området.
 • Den politiske kroppen. Veldig, veldig spennende, jeg ble ganske oppslukt, spesielt i den første delen med Édouard Louis. Han, sammen med Athena Farrokhzad og Kristina Leganger, og komponist og popartist Sandra Kolstad står bak forestillingen.
 • Knut Nærum om norsk litteraturhistorie 2017-2027. Selvfølgelig morsomt. Satt på bussen og fikk blikk fordi jeg lo. Heh.
 • Paul Auster og Janneken Øverland. Paul Auster om skriving og forfatterskap med mer. Digger å høre på Auster, hadde ønsket at han ikke ble så avbrutt og forstyrret av intervjueren, det ødela litt (for meg, forhåpentligvis ikke for ham). Men verdt å høre.
 • Siri Hustvedt og Chris Kraus. Samtale mellom disse to amerikanske forfatterne om kjønn, kunst og litteratur, ledet av Anne-Hilde Neset, direktør ved Kunstnernes Hus.

Det er visst disse to podcastene jeg har hørt mest på i det siste. Har også fått med meg et par episoder fra Morgenbladet sin podcast, og fra Ekko – et aktuelt samfunnsprogram. Masse interessant begge steder, avhengig av hva man liker og leter etter, selvfølgelig.

Dokumentarer (alle fra NRK nett-TV):

 • Rolling Stone Magazine – 50 år på kanten. Amerikansk dokumentarserie i seks episoder. Kvalitet hele veien, jeg ble dratt med inn i magasin-universet, fikk nye innsikter i nyttig og unyttig, skulle gjerne sett enda mer fra de 50 årene. Tilgjengelig til 30.desember 2018.
 • Michael Moore: Where to Invade next. «Michael Moore finner inspirasjon til et bedre samfunn.» Moore har det samme skarpe, kritiske blikket vi er vant til å se ham med. Underholdende nok, og nok satt en del på spissen her og der – som jo også er slik han pleier å gjøre det. (Tilgjengelig til 13.juli 2018).
 • Louis Theroux.Sesong 8, fire episoder. I mine øyne blir alt han tar i, til gode dokumentarer. Han er uredd og ydmyk på én gang, stiller gode spørsmål og er til stede uten å ta plass, responderende uten å få noe som helst til egentlig å handle om ham selv. Den første av de fire episodene handler om spiseforstyrrelser, og er den episoden som gjorde størst inntrykk på meg. Jeg er ambivalent til deler av fremstillingen, men mener han hovedsakelig belyser det enormt komplekse ved anoreksien, og behovet for individuelle tilpasninger i behandlingen, på en god måte. De tre andre heter Menneskehandlerne (Om Houston og menneskehandelen der), Heroinbyen (om rusavhengigheten i Huntinton, Weat Virginia) og Mord i Milwaukee (om raseskille og kriminalitet i en av de fattigste byene i USA). (Episodene er tilgjengelige i ca. én måned til.)

Det er jo så mye spennende der ute!

Hva har du hørt eller sett i det siste? Del gjerne tips og tanker med meg! 

En kommentar om “Hørt og sett om dagen: Podcast og dokumentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s